Kuchnia

kulinarne inspiracje

Kardamonovy: Pizza z boczkiem na sosie pomidorowo-śliwkowym

Składniki:
ciasto:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
1 opakowanie suszonych drożdży
1 łyżka oliwy extra virgin
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

sos:
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
8 suszonych śliwek
sól
pieprz

dodatki:
20 średniej wielkości cienkich plasterków boczku
1 średnia czerwona cebula
4 kulki mozzarelli
2 duże chili
parę gałązek świeżego majeranku

(przepis na 2 duże pizze)

Ciasto: z trzech łyżek ciepłej wody, drożdży, cukru i 1 łyżeczki mąki robimy zaczyn. Odstawiamy na jakieś 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, wlewamy oliwę, resztę wody i zaczyn. Wyrabiamy z tego ciasto tak długo, aż stanie się gładkie i sprężyste. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
Sos: śliwki kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości, cebulę kroimy w małą kostkę, wrzucamy na patelnię, smażymy. Dodajemy rozdrobniony czosnek, smażymy i po chwili wlewamy passatę, dodajemy ugotowane śliwki, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy aż do uzyskania bardzo gęstego sosu. Odstawiamy do wystygnięcia. Sos przelewamy do blendera i miksujemy. Nie miksujcie za długo, dobrze jest czuć gdzieniegdzie kawałki śliwek.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Mozzarellę i chili kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Ciasto rozkładamy na blasze (wysmarowanej oliwą), rozprowadzamy po cieście sos i układam dodatki. Pieczemy w piekarniku około 20 minut, aż do zrumienienia. Przed podaniem, pizze posypujemy majerankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation