Kuchnia

kulinarne inspiracje

Oryginalny przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga, czyli smittenkitchen.com. Możecie znaleźć go TU. Na dole będą podane proporcje wedle mojego uznania. :-)

Brownies
na blaszkę 25x30 cm

Składniki:
170 g gorzkiej czekolady minimum 70%
200 g masła
1,5 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
0,25 łyżeczki soli
170 g mąki pszennej

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175'C. Pokrojoną czekoladę i pokrojone w kawałki masło rozpuszczamy w rondelku, który stawiamy na nieco większym garnku wypełnionym wrzątkiem/gorącą wodą. Podczas rozpuszczania często mieszamy. Gdy masa będzie w miarę jednolita przelewamy ją do dużej miski. Dodajemy cukry (lub cukier i ekstrakt) i mieszamy dokładnie przy użyciu metalowej trzepaczki. Następnie dodajemy jajka (po jednym) oraz sól nadal mieszając trzepaczką. Gdy masa jest już jednolita zaczynamy dodawać mąkę mieszając ciasto łopatką (spatulą?). Gdy składniki się połączą wykładamy ciasto do blachy wypełnionej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut w 175'C.

Jeśli ktoś ma ochotę może posypać brownies cukrem pudrem. Będą wtedy ładniej się prezentować. :-)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation