Kuchnia

kulinarne inspiracje

SAŁATKA Z RZODKIEWKI, JABŁKA I SELERA NACIOWEGO

Składniki:
2 pęczki rzodkiewki
sól
10 dag jabłka (waga po obraniu)
sok z cytryny
5 dag selera naciowego
2 łyżki majonezu
zioła prowansalskie
pieprz biały
Sposób wykonania:

Rzodkiewki oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Posolić, wymieszać i odstawić na około 15 minut, potem odcisnąć z soku, które puszczą rzodkiewki i przełożyć je do nowej miski.

Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Seler naciowy opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.

Do miski z rzodkiewką dodać jabłko, seler naciowy, majonez, szczyptę ziół prowansalskich i białego pieprzu. Całość razem wymieszać i podać na stół.

Idealna jako surówka do drugiego dania oraz jako sałatka podana do potraw z grilla - u nas serwowana do steków - mniam
Emotikon smile


Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation