Kuchnia

cooking

Placuszki owsiane !

Możemy usmażyć cienkie placki w formie naleśników , jednak mi najbardziej smakują właśnie tak podane.

*3/4 - 1 szklanki płatków owsianych
*ok 1/2 szklanki wody (możemy dodać więcej, im rzadsza konsystencja tym cieńsze placki po prostu)
*1 łyżka mąki pełnoziarnistej
*1 jajko

Płatki blendujemy na wiór. Niekoniecznie aż do uzyskania konsystencji mąki. Dodajemy resztę składników i mieszamy trzepaczką. Nakładamy porcje na gorącą patelnię do naleśników lub zwykłą spryskaną najlepiej olejem kokosowym; pamiętajmy, że nie wszystkie tłuszcze nadają się do smażenia, oleju sojowego, słonecznikowego czy z orzeszków ziemnych nie należy podgrzewać do wysokich temperatur.

Sos:
zblendowane 100g truskawek z łyżką jogurtu naturalnego.
Możemy zastąpić domową konfiturą, twarogiem, bananem czy podać ze świeżymi owocami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation