Kuchnia

cooking

Wytrawne bułeczki obfitości, czyli ciasto drożdżowe z serem, szynką i ogórkiem.

Przepis na ok. 18 bułeczek:

Na ciasto drożdżowe:
- 0,5 kg mąki
- 1/2 kostki margaryny
- ok. 7 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szkl. mleka
- 2 jajka
Na farsz:
- 20 g sera żółtego
- 20 g szynki
- 3-4 kiszone ogórki

1. Mleko, margarynę i cukier rozpuszczamy w rondlu. Dobrze podgrzewamy, by margaryna i cukier się rozpuścił. Co ważne-nie gotujemy!
2. Lekko ciepłe mleko wlewamy do drożdży i rozpuszczamy. Zostawiamy, by drożdże wygarowały.
3. Roztrzepane jajka, drożdże oraz rozpuszczone ( i wystudzone!) składniki dodajemy do mąki. Wszystko razem mieszamy rękoma. Następnie odstawiamy, by ciasto urosło.
4. Szynkę, ser oraz ogórki kiszone kroimy w plastry.
5. Z ciasta drożdżowego formujemy kulki i dodajemy do nich po plasterku sera, szynki oraz ogórka.
6. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180'C przez około 20 minut na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation