Kuchnia

cooking

Pavlova od Anity

6 białek (z dużych jaj)
300 g cukru drobnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego (może być sok z cytryny )
250-350 ml śmietany 30%
owoce (opcjonalnie)

Białka ubijamy mikserem na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Miksujemy tak długo aż masa z białek będzie baaardzo gęsta. Na koniec dodajemy mąkę i ocet - chwilkę miksować.
Piekarnik rozgrzewamy do 180C, w tym czasie na dużą blachę z piekarnika wykładany papier do pieczenia i wykładany naszą masę, formując jednocześnie łyżką ładny kopiec. Najlepiej będzie gdy nasza beza będzie miała ok 22-25 cm średnicy.
Wstawiamy do piekarnika i automatycznie obniżamy temperaturę do 140C. Pieczemy bezę ok. 1g30min - 1g40min. Po tym czasie zostawiamy ją do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Gdy pavlova stygnie ubijamy śmietanę (bez dodatku cukru - można dodać ewent.śmietana-fix aby była bardziej gęsta) i wykładany na wierzch bezy,dekorujemy owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation