Kuchnia

pączuszki

Pączki karnawałowe
Do ulubionych

Dodane do ulubionych przez:
3 osób

30 os b.d. 5253 kcal
Pączki karnawałowe

Składniki:

mąka 840 g
arak 25 ml
cukier 100 g
mleko 420 ml
jajka 390 g
drożdże 60 g
masło 150 g

Pokaż miary kuchenne
Zdjęcie - Pączki karnawałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak karnawał to karnawał. W tym roku jest on wyjątkowo długi , więc pączki przynajmniej raz wypada zrobić. Chciałam wypróbować jakiś nowy przepis i postanowiłam skorzystać z tego od Tatter. Przyznaję się bez bicia , poszłam na łatwiznę i nie trzymałam się dokładnie receptury , a to najwidoczniej był błąd. Zamiast "najlepszych pączków na świecie" wyszły najgorsze jakie do tej pory robiłam , zarówno pod względem przygotowywania jak i smaku. Ciasto niemiłosiernie kleiło się do rąk , a smak gotowych pączków też nie zachwycał. Piszę o tym ku przestrodze , żeby nie iść na skróty , bo wierzę , że to dobry przepis (w końcu Tatter zna się na rzeczy) i na pewno wart jest wypróbowania.

Składniki:
- 840 g mąki
- 60 g drożdży świeżych (zastąpiłam suszonymi)
- 420 g mleka, wrzącego
- 7 jajek, oddzielonych
- 100 g cukru
- 1 i 1/2 łyżki araku, rumu, spirytusu
- 150 g masła, stopionego

Przygotować 4 miski. Mąkę podzielić na pół i przesiać po 420 g do dwóch misek. Mąkę w jednej z misek zalać wrzącym mlekiem, dobrze wymieszać i zostawić do wystudzenia. Do mąki w drugiej misce wkruszyć drożdże, wymieszać. Do trzeciej miski włożyć żółtka i ubić je z cukrem na bladą , puszystą masę. W czwartej misce ubić białka na sztywną pianę.
Do miski z zaparzoną maką wlewać po łyżce stopione masło, po każdym dodaniu dobrze ciasto wyrabiając. Po zużyciu całego masła, stopniowo dodawać ubite żółtka z cukrem, na zmianę z maką z drożdżami. Cały czas wyrabiając dodać alkohol i na koniec pianę z białek.Wyrobić gładkie, lśniące , luźne ciasto (ok. 20-25 minut) - wszystkie te czynności można wykonać mikserem, dla wprawionych ręczna metoda Bertineta jest tutaj polecana.
Ciasto przełożyć do naoliwonej miski i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 i 1/2 godz. w ciepłym miejscu (gdyby ciasto zbyt szybko rosło, warto je odgazować i fermentować podaną ilość czasu).Wyrośnięte ciasto wyłożyć na naoliwony blat, odgzować zwijając w rulon i podzielić na 30 części (61g). Każdą część zwinąć (dobrze mieć naoliwone dłonie) w kulkę i zostawić pod przykryciem.
Nastepnie z każdej kuli zrobić dłonią placek i nakladać po łyżce nadzienia do środka, formować pączka i ukladać złączeniem do dołu na naoliwionej blasze. Przykryć i zostawić na 20 minut.W tym czasie w woku (dużym rondlu) rozgrzać oliwę (olej) , a gdy osiągnie temp. 180 st.C wkładać partiami pączki i smażyć po ok. 2 minuty z obu stron. Wyjmować na papierowy ręcznik do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation