Kuchnia

pączuszki

Kuchnia w zieleni: Składniki:

12 g świeżych drożdży (1 łyżeczka suchych)
3 łyżki mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej
100 g ricotty
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki likieru Gran Marnier (ja nie miałam, dlatego zastąpiłam domowym ekstraktem pomarańczowym)
1 szklanka mąki pszennej
drobny cukier do obtoczenia
skórka otarta z pomarańczy do obtocznia
olej do smażenia




Drożdże wkruszamy do letniego mleka (tych trzech łyżek), dodajemy łyżeczkę cukru, całość mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować (warto przygotować je w większej misce, gdyż potem do nich będziemy dodawać resztę składników, a nie ma sensu dokładać sobie zmywania osobną miseczką:-).



Następnie do drożdży dodajemy cukier, jajka, ricottę, skórkę, sól i likier (ewentualnie ekstrakt). Całość miksujemy na gładką masę. Nie przerywając miksowania (i tutaj przyda się jakiś pomocnik:-)) dodajemy po trochę mąki. Ciasto powinno być jednolite i gładkie, będzie też dosyć rzadkie. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy porcje ciasta (niezbyt duże). Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 12 sztuk (zależy od wielkości). Smażymy do uzyskania złocistego koloru (pączuszki powinny same przewracać się z jednej na drugą stronę).
Obtaczamy w cukrze z startą skórką.
Smacznego:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation