Kuchnia

pączuszki

Jeśli nie macie ochoty na pączki smażone na głębokim tłuszczu, przepis Wizażanki pysiamn jest idealny dla Was!

Składniki:

500g mąki pszennej
14g drożdży (2 opakowania drożdży instant)
250ml mleka
80g margaryny
szczypta soli
80g cukru
marmolada (lub dżem, ale nie konfitura, bo będzie wypływać)
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do mąki dodać sypkie drożdże i szczyptę soli. Wymieszać. Masło roztopić najlepiej w mikrofali i przestudzić. Podgrzać mleko (ja też w mikrofali bo szybciej), musi być letnie, dodać cukier – połączyć.

Do suchej mieszanki dodać mleko i ostudzone masło. Wyrobić dobrze, ale lekko, nie zagniatać zbyt długo, ciasto ma być pulchne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.

Przygotować blachę, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyrobić ponownie i rozwałkować ciasto – świetnie się formuje, jest puszyste i nie lepkie. Rozwałkujemy na ok 3-4mm, nie za grubo i nie za cienko. Wycinamy dużą szklanką jak na pierogi placki, do środka dajemy nadzienie .

Sklejamy dobrze jak pierogi i formujemy pączka „grzbiet pączka”, dajemy na „plecy” i lekko formujemy kształt. Kładziemy na blachę z papierem, ja piekłam 2 blachy.

Piec w nagrzanym piekarniku 200-220ºC przez ok 10-15 minut, aż będą rumiane. Jak ostygną, posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier, ew. polać polewą z białej czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation