Kuchnia

pączuszki

Pączki z ciasta parzonego
( ptysiowego )

Jest karnawał są i pączki.
W odmienionej wersji z ciasta ptysiowego. Bardzo lekkie.

Składniki :

120g mąki,
60g masła,
3 jajka L,
150ml wody,
szczypta soli,
2 łyżeczki cukru, ( do ciasta )
1/2 szklanki cukru, ( do obtaczania )
olej do głębokiego smażenia.

Przygotowanie :

Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu i doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Wyłącz ogień i wsypać całą mąkę, całość wymieszaj drewnianą łyżka aż masa będzie jednolita. Odstawić do ostygnięcia. Wbij jajka pojedynczo, za każdym razem miksując. Ciasto powinno by lśniące.

W garnku rozgrzej olej. Małą łyżeczką nabieraj porcje ciasta i zanurz w oleju. Smaż na złoty kolor z dwóch stron. Łyżką cedzakową odsącz pączki z oleju i obtocz w cukrze. Pozostaw do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation