Kuchnia

dzemy

Konfitura z zielonych pomidorów
(składniki na około 3 słoiczki)

kilogram zielonych (niedojrzałych) pomidorów, bardzo twardych i jędrnych
cukier (użyłam pół na pół: zwykły i demerara)
2 cytryny (użyłam cytrynę i limonkę)
Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do szerokiego garnka. Cytrynę i limonkę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę (żółtą/zieloną część), wycisnąć sok. Skórkę i sok z cytryny i limonki dodać do pomidorów. Gotować na małym ogniu przez około 3 godziny, aż woda wyparuje.
Przetrzeć przez sito. Przecier zważyć i włożyć do garnka. Dodać taką samą ilość cukru (u mnie pół na pół biały i trzcinowy) i smażyć aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji (robiłam z 1,5 porcji i smażyłam około 2 godzin).
Słoiczki i wieczka sparzyć, osuszyć, napełnić gorącym dżemem, zamknąć. Przechowywać w ciemnym, chłodnym i przewiewnym miejscu. W zamkniętym słoiku dżem można przechowywać do 6 miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation