Kuchnia

dzemy

Feel Eat!: Dżem ananasowy bez cukru

Bardzo lubię ananasy! Mogę jeść je codziennie, dlatego postanowiłam pierwszy raz zrobić z nich dżem, żeby móc się cieszyć ich smakiem kiedy tylko będę mieć na to ochotę! Przygotowanie tego dżemu jest dość czasochłonne, ale nie wymaga dużo pracy. Do przygotowania dżemu bez cukru potrzebne są bardzo słodkie owoce, inaczej wyrób może być kwaśny i niesmaczny. Na spróbowanie zrobiłam tylko 3 słoiczki, użyłam jednego ,dużego ananasa ( no trochę podjadłam w czasie obierania i krojenia) i to jest jedyny składnik potrzebny do wykonania tego przepisu! :)


Na początku należy obrać i bardzo drobno pokroić ananasy. To ważne, ponieważ im drobniej je pokroimy, tym szybciej się rozpadną.
Ananasy gotować na małym ogniu pod przykryciem aż się rozpadną co jakiś czas mieszając. Po około 2 godzinach zdjąć przykrywkę i gotować ciągle na małym ogniu aż się zredukuje i masa stanie się ciągnąca. U mnie trwało to kolejne 3 godziny.

Dokładnie wyparzyć słoiki.
Słoiki napełnić do 4/5 ,dokręcić i pasteryzować. Należy to robić dość długo, by zakrętki się zassały (około 40 minut). Po pasteryzacji wyjąc słoiki z wody, dokładnie dokręcić i odwrócić zakrętkami ku dołowi. Zostawić tak do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation