Kuchnia

dzemy

KORZENNA KONFITURA Z CZERWONYCH GREJPFRUTÓW

Składniki:

1 kg czerwonych grejpfrutów
1 kg cukru
500 ml wody
łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
2 goździki
sok z 1 cytryny
2 łyżki koniaku (opcjonalnie, ja nie dałam)

Grejpfruty dobrze umyć i obrać za pomocą obieraczki, starając się obierać tylko pomarańczową część skórki, a następnie pokroić je na cienkie paseczki.

Białą część skórki usunąć z owocu i wyrzucić (jest gorzka!). Grejpfruty podzielić na pojedyncze cząstki (lub przynajmniej na ćwiartki i zdjąć z nich możliwie największą ilość białych błonek.

W dużym garnku doprowadzić do wrzenia cząstki i skórki grejpfrutów z wodą. Gotować 20 min. Zdjąć z ognia, wsypać cukier i przyprawy. Wymieszać, ostudzić.

Ponownie całość doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min. po czym odstawić i dodać sok z cytryny i (ewentualnie) koniak. Całość dokładnie wymieszać. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoików i zamknąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation