Kuchnia

DIETA

Dietetyczne pizzerinki

Składniki:

Ciasto:
3 łyżki otrębów przennych
1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (maizeny)lub mleka w proszku
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka drożdży
3 łyżki chudego twarogu
2 jajka

Farsz:
papryczki jalapeno w zalewie lub papryczka chili
salami (można użyć light - dostępne w Lidlu)
30 g sera mozzarella (startego)
3-4 pieczarki


Przygotowanie:

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Salami kroimy na mniejsze kawałki.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Twaróg rozgniatamy widelcem. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie. Na końcu dodajemy do nich pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.


Na blasze układamy ciasto w odległości około 4-5 cm. Staramy się formować bułki w kształt spiczastych kupek. Ciasto w trakcie pieczenia opadnie, dlatego dobrze aby na samym początku bułeczki były wyższe. Na środku nakładamy odrobinę pieczarek, salami i papryczki. Posypujemy serem.


Pieczemy około 30 minut, aż bułki się zrumienią. Wyciągamy z piekarnika i czekamy aż lekko ostygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation