Kuchnia

Ryby

Sałatka z łososiem, suszonymi pomidorami i płatkami migdałowymi

Składniki:
- 50 g makaronu pełnoziarnistego świderki
- 100 g łososia
- 2 suszone pomidory
- świeże liście bazylii
- pomidorki cherry
- łyżka płatków migdałowych
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Kluski świderki gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente ( około 8-9 minut), po ugotowaniu płuczemy zimną wodą, aby usunąć zbędną skrobię.
Z łososia zdejmujemy skórę, kroimy w kostkę i doprawiamy solą. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron kostki na rozgrzanej patelni, mają być chrupiące.
Kroimy pomidory, bazylię i suszone pomidory. Wszystkie składniki mieszamy, można doprawić solą, ale u mnie nie było potrzeby (sól w pomidorach suszonych, sól podczas gotowania makaronu, łosoś posypany solą daje wystarczający efekt . Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation