Kuchnia

Ryby

Tatar z łososia to pyszna, lekka i zdrowa przystawka z cytryną i oliwą

TATAR Z ŁOSOSIA

Tatar z łososia czyli jak wyczarować pyszne danie z surowej ryby i podstawowych przypraw. Bardzo lubię łososia – najbardziej na surowo czyli w sushi lub właśnie w postaci tatara – ma bardzo przyjemny aromat i konsystencję. Żeby tatar ładnie wyglądał posiekajcie go nożem – nie mielcie tego delikatnego mięsa w maszynce. Dodajcie soli, pieprzu, cytryny i oliwy. Zazwyczaj dodaję kapary, ale tym razem ich nie miałam. Jeśli chcecie mieć tatar w japońskim stylu dodajcie sos sojowy Kikkoman i odrobinę sosu chilli sriracha – właśnie w ten sposób przygotowuję sushi gunkan.

Tatar z łososia składniki:

świeży surowy łosoś

oliwa z oliwek

sól

pieprz

cytryna

Tatar z łososia przygotowanie:

Ostrym nożem pokroić łososia w drobną kostkę, następnie dodać soli i pieprzu oraz odrobinę oliwy. Jeśli chcecie, żeby tatar stał się jeszcze bardziej kremowy możecie użyć żółtka jajka, ja wolę lekki tatar z łososia i używam tylko oliwy. Tuż przed podaniem skrapiam tatar cytryną – uważajcie, żeby nie przesadzić z jej ilością bo ryba się zetnie od kwasu – a przecież robimy tatar a nie ceviche. Do tatara z łososia doskonale pasują kapary – jeśli ich użyjecie nie przesadźcie z solą – kapary mają jej w sobie dużo. Ja dodałam odrobinę koperku, który pięknie pachnie i czyni tatar z łososie jeszcze bardziej delikatnym. Uwielbiam świeżą bułkę z masłem a na niej grubą warstwę tatara z łososia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation