Kuchnia

Ryby

Sandacz w sosie kurkowym - przepis
Składniki:
4 filety sandacza lub innej białej ryby (ze skórą)
2 łyżki soku z cytryny
6-7 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
sól, świeżo zmielony pieprz
Sos kurkowy:
ok. 300-400 g kurek
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
1 płaska łyżeczka mąki do oprószenia
150 ml śmietany 30%
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki natki pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz
Kurki przebieramy i dokładnie myjemy (najlepiej pojedynczo). Zalewamy je wrzątkiem, zostawiamy w nim na 1 minutę, po czym przelewamy zimną wodą i osuszamy. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym ok. 2 minuty, aż do zeszklenia. Po tym czasie wyciskamy do niej 2 ząbki czosnku. Dodajemy masło i wrzucamy kurki. Podsmażamy przez ok. 2 minuty co jakiś czas mieszając. Kurki delikatnie oprószamy mąką, ponownie mieszamy i dolewamy śmietankę oraz sok z cytryny. Dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz solimy i pieprzmy do smaku.
Sandacza myjemy, oczyszczamy z łusek i osuszamy. Kroimy na porcje. Skórę nacinamy ostrym nożem w 3-4 miejscach. Solimy oraz pieprzymy z obu stron oraz skrapiamy sokiem z cytryny od strony mięsa. Zostawiamy na 5 minut w lodówce. Olej rzepakowy silnie rozgrzewamy. Rybę smażymy najpierw od strony skóry przez 7-8 minut, a następnie przekręcamy i smażymy kolejne 2-3 minuty. Usmażoną rybę polewamy sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation