Kuchnia

gastronomia

Skrzydełka KFC (Hot Wings)
Składniki:

60 dag skrzydełek z kurczaka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej w zależności od gustu)
szczypta słodkiej papryki

Gęste ciasto naleśnikowe:

1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (jeśli lubisz bardziej ostre dodaj więcej)
2 szczypty słodkiej papryki
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 - 1/4 szklanki mleka

Panierka:

mąka pszenna do panierowania

Dodatkowo:

olej do smażenia



Skrzydełka myję i osuszam. Odcinam obojczyki ze wszystkich skrzydełek, a potem każde skrzydełko kroję na dwie części.
Przekładam pokrojone mięso do miski, posypuję przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Całość mieszam rękami, aż przyprawy dokładnie obtoczą kurczaka.

Gęste ciasto naleśnikowe: Do kubka wbijam jajko, dodaję sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Miksuję wszystko za pomocą blendera przez kilka minut, aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona).
Do miski z mięsem wlewam ciasto naleśnikowe, mieszam łyżką, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.

Do miski przesiewam ok. 1,5 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładam po kilka kawałków kurczaka w cieście i potrząsam pojemnikiem, aby mąka pokryła mięso. Za pomocą szczypców wykładam obtoczone w mące mięso na deskę.

W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam olej do temperatury 180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładam partiami kurczaka i smażę 10 - 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor, aż mięso będzie usmażone w środku.
Usmażone skrzydełka osączam na papierowym ręczniku. Podaję na ciepło z sosem czosnkowym i/lub pomidorowym oraz frytkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation