Kuchnia

gastronomia

Zupa rybna bouillabaisse

♥ 2 łyżki oliwy

♥ 2 ząbki czosnku (obrane i zmiażdżone)

♥ 1 duża cebula (pokrojona w plasterki)

♥ ew. 1 mała bulwa kopru włoskiego (pokrojona w plasterki)

♥ pasek skórki z pomarańczy

♥ 1 puszka pomidorów bez skórki

♥ 6 szklanek bulionu (najlepiej rybnego, ale może być warzywny)

♥ kawałki dowolnych ryb: halibuta, dorsza, tilapii

♥ owoce morza: surowe krewetki w skorupkach, mule

♥ 1 pęczek natki pietruszki



Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, cebulę, koper i dusimy, aż nabiorą brązowego koloru (5-10 minut). Dodajemy skórkę pomarańczową, pomidory i bulion. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż warzywa zmiękną, a płyn zredukuje się o połowę (około 20 minut). Zmniejszamy ogień i wrzucamy kawałki ryb, gotujemy 2 minuty. Dodajemy owoce morza i gotujemy jakieś 4 minuty (aż krewetki nabiorą różowego koloru a mule się otworzą). Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation