Kuchnia

gastronomia

Ryż do sushi (porcja dla 4-5 osób)

Składniki na ryż:

2 szklanki ryżu do sushi
2 szklanki wody
Składniki na sos (jeśli nie mamy gotowego):
50 ml octu ryżowego
2 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka soli


Przygotowanie:

Wsypujemy ryż do miski,zalewamy wodą i mieszamy,aż woda stanie się mętna i ją odcedzamy. Płuczemy tak wielokrotnie, dopóki woda stanie się prawie przeźroczysta. Ja płukałam około 6 razy.
Wlewamy do garnka 2,5 szklanki wody i na dużym ogniu doprowadzamy ją do wrzenia. Wsypujemy odcedzony i wypłukany ryż, czekamy aż woda z ryżem ponownie się zagotuje, przykrywamy i zmniejszamy ogień na najmniejszy ( u mnie 2 ze skali 1-10). Gotujemy ryż pod przykryciem 10 min, wyłączamy ogień,trzymamy na gorącym palniku jeszcze 5 min i odstawiamy na nienagrzane miejsce na kolejne 10 min.
Przygotowujemy sos: mieszamy w rondlu ocet,cukier i sól i podgrzewamy mieszając na kuchence do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Wlewamy sos do gorącego ryżu, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Składniki na maki sushi dla (4-5 osób):

ryż przygotowany w ilości zawartej w tym przepisie
250 g surowego łososia bez skóry,bez ości,pokrojonego w długie wąskie paski
pół dużego awokado pokrojonego w plasterki,skropionych sokiem z cytryny
9 długich pasków rzodkwi japońskiej (daikonu)
9 prasowanych alg nori do sushi
marynowany imbir,sos sojowy i wasabi do podania
łyżka majonezu
sól
sok z cytryny
Przygotowanie:

Przygotowanie łososia: Pokrojonego w paski łososia ( u mnie 0,5 cm na 1 cm,grubszą część łososia dzielę na pół aby wszystkie paski miały taką samą grubość) solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180 oC, włączamy funkcję grill i wkładamy blachę na najwyższą półkę. Pieczemy ok. 5-6 min i wyjmujemy. Łosoś powinien być już upieczony. Można oczywiście zastosować łososia wędzonego lub świeżego, ale moim zdaniem pieczony jest najsmaczniejszy.
Zawijanie sushi: Listek alg nori układamy na specjalnej macie bambusowej (ja na początku kupiłam zestaw startowy do sushi i taka mata była w zestawie). Należy pamiętać,aby ułożyć nori błyszczącą stroną do dołu.
Na matową stronę, wilgotną ręką wykładamy wystudzony ryż. Warstwa ryżu powinna mieć około 0,5 cm grubości. Należy zostawić około 2 cm powierzchni alg bez ryżu, który posłuży nam do sklejenia rolki.
Na wysokości ok 1/3 powierzchni nori, najlepiej palcem, robimy pasek z majonezu. Następnie wykładamy tam na całej długości plasterki awokado, rzodkwi i pieczonego łososia.
Następnie rozpoczynamy zawijanie. Trzymając w rękach brzeg maty i nori podnosimy i delikatnie zaczynamy zawijanie, należy pamiętać i delikatnym dociskaniu zawijanego rulonu,aby zawartość była w miarę zbita. Warstwę nori, nieprzykrytą ryżem zwilżamy wodą i kontynuujemy zawijanie rulonu, aż do momentu utworzenia się rolki. Odkładamy ją najlepiej na deskę do krojenia i kładziemy ją spojeniem do dołu.Postępujemy tak samo,aż do wyczerpania składników.
Przystępujemy do krojenia. Do tego potrzebny nam będzie bardzo ostry nóż, miseczka z wodą i ręcznik papierowy.
Zgodnie z wszelkimi zasadami krojenia sushi, o których czytałam,powinno się rulon przekroić na pół, następnie 2 mniejsze części znowu na pół itd. Ja kroję zwyczajnie w grube ok. 1,5 cm plastry mając ostry nóż nie będzie najmniejszego problemu. Należy pamiętać, aby przed każdym krojeniem rulonu zwilżać namoczonym ręcznikiem papierowym ostrze noża, w przeciwnym wypadku na sushi pozostaną nam nieestetyczne maziaje, lub nawet rolki mogą się niestety rozkleić.
Podajemy z marynowanym imbirem,wasabi i sosem sojowym.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation