Kuchnia

gastronomia

Kokosowe krewetki

Składniki:
15 drobnych, obranych krewetek
½ szklanki mąki
¼ łyżeczki czosnku w proszku
½ łyżeczki soli
białko z 2 jaj
½ szklanki tartej bułki
1 szklanka wiórków kokosowych
olej
Przyrządzenie:
Przeciąć krewetki wzdłuż i ułożyć płasko.
Połączyć mąkę, czosnek i sól w misce.
Do naczynia wlać białko z jajek.
W miseczce połączyć bułkę tartą z wiórkami kokosowymi.
Krewetki obtoczyć delikatnie w mące, następnie w białku z jajek
i na koniec w mieszaninie bułki i wiórków kokosowych.
Tak zapanierować wszystkie krewetki.
Krewetki wstawić do lodówki na dwie godziny.
Na dużą patelnię wlać oliwę do wysokości około ½ cm i rozgrzać na średnim ogniu.
Smażyć krewetki w partiach do uzyskania złotego koloru, przez około 3 minuty.
Wyłożyć krewetki na papierowy ręcznik i pozostawić do nieznacznego wystygnięcia.
Podawać:
Ze słodkim tajskim sosem chilli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation