Kuchnia

palce lizać

ZAPIEKANKA DANIA GŁÓWNE Do sosu warto dorzucić łyżkę posiekanej natki. Będzie miał bardziej wyrazisty smak.Pory zapiekane w szyncefot. A. RogalskiPrzygotowanie: 25 min
Zapiekanie: 30 min
Porcja: 355 kcal

Składniki dla 4 osób:
- 6 porów
- 12 plasterków szynki wędzonej
- szklanka startego żółtego sera
- 12 cienkich plasterków sera tostowego
- 2 łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki
- szklanka bulionu
- szklanka mleka
- mały kubeczek gęstej kwaśnej śmietany
- przyprawa typu vegeta
- sól, świeżo mielony pieprz

Sposób wykonania:
1. Porom odetnij luźne zielone liście, zwarte części podziel na równe kawałki. Dokładnie umyj, ew. usuń suche zewnętrzne liście i włóż do posolonej wody. Gotuj około 7 minut. Wyjmij, starannie osącz. Przestudź.

2. W rondlu stop masło, oprósz mąką i zasmaż, nie rumieniąc. Stale mieszając, powoli dolej gorący bulion, mleko, a na koniec śmietanę. Nie przerywając mieszania, sos zagotuj. Przypraw vegetą, solą i świeżo mielonym pieprzem.

3. Połowę sosu wlej do naczynia żaroodpornego. Na nim ułóż kawałki pora obwinięte plasterkami sera tostowego i szynki. Polej pozostałym sosem. Posyp startym serem.

4. Naczynie z porami wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180 st. Podawaj z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation