Kuchnia

palce lizać

Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym

Potrzebujemy:

cztery naleśniki
pół kilo mięsa mielonego
dwie średnie cebule
natkę pietruszki
papryczki peperoni łagodne
sól
pieprz
jajko
około litra (płynnego) przecieru pomidorowego z kartonika lub pomidory w puszce albo sok pomidorowy
cztery ząbki czosnku
osiem plasterków sera żółtego
opcjonalnie mozzarella do posypania zapiekanych naleśników
dodatkowe przyprawy - według uznania
pół bułki kajzerki

Mięso mielone wykładamy do garnka. Bułkę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy. Jedną cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa. Natkę pietruszki siekamy i wrzucamy do garnka (około garści), podobnie papryczki (około 5 sztuk). Doprawiamy solą i pieprzem, słodką papryką, dodajemy dwa sprasowane ząbki czosnku. Dodajemy odciśniętą bułkę i wbijamy jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy - najlepiej ręką.

Odstawiamy mięso i smażymy naleśniki.

Na każdym naleśniku kładziemy po dwa plasterki sera. Nakładamy mięso mielone na całą powierzchnię naleśnika. Zwijamy ściśle w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni na odrobinie oleju z dwoma ząbkami czosnku. Dodajemy pomidory w wybranej postaci, sól, pieprz, garść natki pietruszki, zioła prowansalskie, czerwoną paprykę, Vegetę. Jest to zestaw przypraw proponowany przez nas, jednak każdy powinien przyprawić sos według własnego uznania. Dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy.

Naleśniki w naczyniu zalewamy sosem - dokładnie, żeby nie wystawały. Przykryte naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut bez termoobiegu. Pod koniec pieczenia można naleśniki posypać startą mozzarellą, jeśli komuś kalorie niestraszne:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation