Kuchnia

kulinaria

JABŁECZNIK

Ciasto:



* 2,5 szklanki mąki

* 250 g masła

* 200 g waniliowego serka homogenizowanego

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 2 opakowania cukru wanilinowego

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Dodatkowo:



* 8 dużych, słodkich jabłek

* cynamon

* cukier puder



Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne.

Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części.

Blachę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią spód formy. Na cieście układamy jabłka (tak, jak jest pokazane na zdjęciu) i oprószamy je cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Ciasto miejscami nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut.

Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy.

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/09/Jablecznik-Ten-najlepszy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation