Kuchnia

kulinaria

SERNIK BEZ SERA na jogurtach greckich z bitą śmietaną na bazie jogurtu

SKŁADNIKI NA SERNIK:
3 x 400 g jogurtu greckiego
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej, czubate
60 g masła, roztopionego
szczypta soli

SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1 1/2 łyżki cukru pudru

Jogurt grecki miksujemy razem z cukrami. Następnie dodajemy 3 całe jajka oraz 2 żółtka, dodajemy po jednym i miksujemy. Do masy przesiewamy mąkę ziemniaczaną i ponownie chwilę miksujemy. Wlewamy masło, miksujemy. Dwa białka ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (użyłam silikonowej ze szklanym dnem). Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 1 godz do zarumienienia wierzchu. Sernik przez 15 minut zostawiamy w piekarniku, następnie otwieramy drzwiczki i ponownie zostawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wkładamy na noc do lodówki. Kremówkę dobrze ubijamy, następnie dodajemy jogurt grecki oraz przesiany cukier puder. Wykładamy na wierzch sernika. Sernik przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation