Kuchnia

kulinaria

Indyjski kurczak - Butter Chicken z chlebkami Naan - Moje Bistro - Blog Kulinarny

Składniki

4 pojedyncze piersi z kurczaka
Marynata:

6 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 cm startego, świeżego imbiru
2 łyżki jogurtu naturalnego
sok z 1 limonki
Sos:

1 duża biała cebula
3 łyżki masła (60g)
400 g passaty pomidorowej
4 dojrzałe pomidory
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki curry
150 ml mleka kokosowego
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól do smaku (ok 1 płaskiej łyżeczki)
Do podania: ryż lub makaron ryżowy, jogurt naturalny, świeża kolendra

Clebki Naan:

4 łyżki jogurtu naturalnego (100ml)
1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)
1 łyżeczka cukru
1/2 saszetki drożdży instant (3,5 g, nieco ponad 1 łyżeczka)
2 szklanki mąki (260 g) + 2 dodatkowe łyżki mąki do wyrabiania
sól (2 porządne szczypty)
oliwa
Przygotowanie

Kurczaka pokrój w dużą kostkę. Do miski dodaj wszystkie przyprawy, jogurt oraz sok z limonki, wymieszaj w marynacie kawałki kurczaka i odstaw na kilka godzin do zamarynowania. Na patelni rozgrzej masło i dodaj drobno posiekaną cebulę, podsmaż aż będzie miękka. Dodaj zamarynowanego kurczaka i podsmaż, co jakiś czas mieszając przez ok 10 minut. Dodaj passatę, obrane ze skórki, drobno pokrojone pomidory, sól i curry. Duś przez 30 minut, aż pomidory się rozpadną, a sos będzie gęsty. Dodaj mleko kokosowe, podgotuj jeszcze chwilę. Na sam koniec dodaj jogurt i wymieszaj (już nie gotuj), ewentualnie dopraw solą. Danie podawaj polane jogurtem i posypane posiekaną kolendrą. Tradycyjnie serwuje się je z ryżem oraz chlebkami Naan, na które przepis poniżej.

Chlebki Naan:

W mleku rozpuść cukier i drożdże, odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wlej mleko i jogurt, wymieszaj. Stolnicę obsyp mąką i wyrób ciasto (5 -8 minut) aż nie będzie lepić się do rąk. Przełóż do miski wysmarowanej oliwą i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do podwojenia objętości (1 godzina). Następnie uformuj podłużne placki (z przepisu wyjdzie 8), pozostaw pod ściereczką przez 20 minut. Piecz na suchej, dobrze rozgrzanej patelni po ok 2 minuty z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation