Kuchnia

kulinaria

Błyskawiczne racuszki serowe

Składniki:
300 g sera "wiaderkowego" lub 2 opakowania (po 150g każde) waniliowego serka homogenizowanego (Danio)
4 jajka
2 łyżki cukru (pominąć - jeśli używamy serka Danio)
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
2 szczypty soli
1 łyżeczka pasty waniliowej
ew. 2-3 łyżki mleka lub maślanki
dodatkowo do serwowania np.: cukier puder lub ulubiona konfitura, ew. sezonowe owoce

Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z cukrem w misce (rózgą), dodać ser oraz pastę waniliową i szczyptę soli - wymieszać. Stopniowo dodawać dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt gęste można dodać 2-3 łyżki mleka.
Smażyć na małym (!) ogniu, kładąc po łyżce ciasta (racuszki mocno wyrastają). Ja nawet nakryłam patelnię podczas smażenia pokrywką, aby mieć pewność, że w środku ciasto nie będzie surowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation