Kuchnia

kulinaria

Babcina szarlotka

Składniki na ciasto:

- 400 g mąki pszennej

- 1/3 szklanki cukru

- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

-2 jaja

- 16 g cukru waniliowego

- 3 - 4 łyżki mleka

- 160 g miękkiego masła

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić mikserem lub ręcznie, około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące ( takie ma być, nie należy dosypywać mąki, bo po upieczeniu nie będzie tak mięciutkie i delikatne jak być powinno). Z ciasta uformować kulę, podzielić na pół. Obydwie części rozwałkować na prostokąty, odpowiadające wielkości blaszki ( 25x28 cm ), ponieważ ciasto jest lepkie, najlepiej ułatwić sobie pracę wałkując na papierze do pieczenia, przez folię spożywczą. Ciasto razem z papierem przełożyć do blaszki, ponakłuwać i podpiec 10 minut w 180 st. C.



Składniki na nadzienie:

- 2 kg kwaśnych jabłek

- 1/3 szklanki cukru

- 16 g cukru waniliowego

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- 40 g masła

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej



Dodatkowo na lukier:

- ok 2 szklanki cukru pudru

- odrobina gorącej, przegotowanej wody

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, dolać około 1/4 szklanki wody, dodać resztę składników ( oprócz mąki ziemniaczanej ). Poddusić, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze około minuty i zestawić do przestudzenia.

Nadzienie jabłkowe wyłożyć na podpieczony spód. Przykryć drugim blatem ciasta. Piec około 30 - 35 minut w 180 st. C, do zrumienienia. Wystudzić, polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation