Kuchnia

Lunch

SAŁATKA Z GRUSZKĄ, SEREM, ORZECHAMI I Z SOSEM WINEGRET

Sos winegret:
- sok z 1/2 cytryny,
- oliwa z oliwek (3 x więcej niż soku z cytryny),
- 1 łyżeczka musztardy wytrawnej (np. dijon),
- 1 łyżka miodu,
- sól i pieprz

Wykonanie:
Klasyczny winegret przygotowywany jest z oliwy i octu (ewentualnie soku z cytryny) w proporcjach: 3:1.
Do przygotowania sosu winegret najlepiej użyć zwykłego słoika. Sos musi być dobrze wymieszany więc dobrze jest go przygotowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, w którym można energicznie potrząsać.

Do słoiczka wcisnąć sok z cytryny. Dodać oliwę. Opcjonalnie dodać 1 łyżeczkę musztardy i 1 łyżkę miodu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Zamknąć dokładnie słoik i potrząsać nim energicznie kilkanaście razy tak, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita emulsja o żółtawobrązowej barwie.

Sałatka:
- gruszka,
- mozzarella,
- orzechy włoskie,
- sałata lodowa

Wykonanie:
Porwać liście sałaty i ułożyć na talerzu. Pokrojoną w plasterki gruszkę i pokrojoną mozzarellę dodać do sałaty.
Polać sosem winegret.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation