Kuchnia

bezmięsne to i owo

warzywa zapiekanwe w ziemniaczanym cieście
składniki

1,2 kg ziemniaków
1 jajko
1 żółtko
50 g tartego parmezanu
40 g masła
sól
gałka muszkatołowa


nadzienie:

2 cukinie
2 marchewki
150 g wędzonego boczku w plasterkach
100 g tartego ementalera
2 szalotki albo nieduże cebule czerwone
4 łyżki oliwy
sól, pieprz


do przygotowania formy:

20 g masła
2 łyżki tartej bułki


sposób przygotowania

?ziemniaki gotujemy i robimy purée, dodając wszystkie jego składniki. formę smarujemy masłem, wysypujemy 1 łyżką tartej bułki. wylepiamy dno i brzegi formy ciastem, tworząc rant. cukinie kroimy w plastry, marchewkę obieramy i kroimy. podsmażamy warzywa przez 2 min na 2 łyżkach oliwy, solimy i pieprzymy. posypujemy purée pozostałą tartą bułką, układamy na nim podsmażone warzywa i boczek, przesypując każdą warstwę serem. układamy pokrojone w piórka szalotki, posypujemy resztą sera i polewamy pozostałą oliwą. pieczemy w temp. 180oc ok. 45 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation