Kuchnia

bezmięsne to i owo

Knedle z młodą kapustą i twarogiem - przepis
KNEDLE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I TWAROGIEM
(4 porcje)
1kg ziemniaków,
1 jajko,
ok. 2/3 szklanki mąki pszennej,
ok. 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 mała główka młodej kapusty,
150-200g twarogu,
1 duża cebula,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz,
masło do polania knedli

Przygotować farsz: Kapustę poszatkować i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody (ok. 20 minut). Odcedzić na sitku i dokładnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Do kapusty dodać cebulę i twaróg. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić i utłuc na puree. Gdy nieco przestygną, szybko zagnieść je z jajkiem, szczyptą soli i obiema mąkami (ilość mąki regulować w zależności od wilgotności ziemniaków, tak aby powstało miękkie, nie klejące się ciasto – dając mniej więcej tyle samo mąki pszennej co ziemniaczanej).
Dłońmi oprószonymi mąką odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać je, nakładać na środek farsz, sklejać i formować okrągłe knedle.
Knedle wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Przed podaniem knedle polać lekko zrumienionym na patelni masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation