Kuchnia

bezmięsne to i owo

Roladki z warzywami w tortillach


Warzywa połączone z kremowym twarożkiem i zawinięte w tortillę to świetny i szybki sposób na pyszne śniadanie, kolację lub imprezę. Dobrze sprawdzą się również jako posiłek do pracy: tak przygotowane roladki długo zachowują smak i dobrze znoszą przechowywanie.


cienkie tortille
czerwona paryka
świeży ogórek
czerwona cebula (jest bardziej dekoracyjna, moze tez być biała)
sałata lodowa

ser twarogowy kanapkowy

ew. łosoś wędzony lub szynka w plastrach

Zasada pierwsza: nie nadziewamy tortilli zbyt obficie, bo będzie je trudno zwijać. Dzięki różnorodności składników i tak będzie wszystkiego dużo.
Zasada druga: nie używamy bardzo soczystych składników, jak pomidor, bo tortille mogą za bardzo zmięknąć.

Sałatę rwiemy drobno, cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę kroimy w cienkie paski. Ogórek obieramy i kroimy na 4 części wzdłuż. Odkrajamy część z pestkami (zasada druga). Resztę kroimy w słupki zbliżone rozmiarem do pasków papryki.

Na tortilli układamy sałatę, następnie smarujemy twarożek. Na nim układamy paprykę, cebulę i ogórek, oraz ewentualnie łososia lub szynkę.

Górny i dolny brzeg zaginamy do środka i zwijamy całość jak krokieta. Jeśli chcemy podać roladki w ozdobny sposób, kroimy je na pół pod skosem i spinamy wykałaczką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation