Kuchnia

Cooking

Mus czekoladowy:
na 6 porcji
200 g gorzkiej czekolady
3 łyżki wody
3 łyżki likieru pomarańczowego,
3 łyżki masła,
4 jajka (oddziel białka od żółtek),
3 łyżki cukru
łyżeczka korzennej przyprawy
odrobina cynamonu w proszku
szczypta soli morskiej szczypta chili
Do dekoracji:

30 g czekolady,
łyżka powideł śliwkowych,
3 łyżki śmietany 30% (na polewę),
wiórki czekolady,
bita śmietana
Przygotowanie:
Roztop w rondelku czekoladę (połam ją wcześniej na kawałki) z wodą, likierem pomarańczowym, przyprawą korzenną, cynamonem i chili. Podgrzewaj na małym ogniu, a kiedy uzyskasz jednolitą masę, zdejmij z kuchenki.
Do garnuszka dodaj masło i wymieszaj. Następnie wlewaj po jednym żółtku.
Białka ubij na sztywną pianę razem z solą. Stopniowo dodawaj cukier.
Ubitą masę dodawaj do rozpuszczonej czekolady, mieszając wszystko bardzo delikatnie, tak aby piana nie straciła objętości.
Powstałą piankę czekoladową przełóż do przygotowanych naczyń - filiżanek, miseczek albo kieliszków i schładzaj w lodówce przez minimum 3-4 godziny.
Teraz zajmij się polewą. Rozpuść czekoladę z powidłami i śmietaną. Polej nią mus i schładzaj dalej. Tuż przed podaniem deser dodatkowo udekoruj bitą śmietaną i czekoladowymi wiórkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation