Kuchnia

Cooking

Składniki na 12 babeczek

125 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
Dodatkowo:
24 czereśniowiśni, bez pestek (wiśni, czereśni, malin lub jeżyn, małych kawałków truskawek), po 2 do jednej babeczki
60 jagód (po 5 do jednej babeczki) lub borówek
bita śmietana + owoce do dekoracji
oraz: 12 sztuk papierowych papilotek (klasyczne, o pojemności 1/2 szklanki)

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Utrzeć miękkie masło z cukrem i wanilią na białą i puszystą masę (miksować przez 15 minut). Dodawać po jednym jajku, jednocześnie dobrze je miksując. Wymieszać na jednolitą masę z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia (można mikserem na małych obrotach), dodając ją łyżkami na przemian z wlewanym mlekiem.

Ciasto nałożyć do papierowych papilotek umieszczonych w blaszce z wgłębieniami. Ciasto będzie zajmować ponad połowę objętości papilotki.

Do każdej babeczki wcisnąć w środek po dwie czereśniowiśnie (wiśnie, czereśnie, maliny, jeżyny lub małe kawałki truskawek) oraz po 5 jagódek (lub borówek).

Piec przez 20 minut w 160 stopniach i kolejne 10 minut w 170 stopniach, lub do czasu aż wierzch babeczki się zrumieni, a środek będzie upieczony (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się nie przykleja).

W międzyczasie przygotować białą "pierzynkę": ubić zimną śmietankę kremową na sztywną pianę. Babeczki ostudzić i udekorować pianą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation