Kuchnia

CookBook: Przetwory

DŻEM gruszkowy

Składniki (4 słoiczki):

3kg dojrzałych gruszek
2 cytryny
300-500g cukru
2 łyżeczki startego imbiru

Cytryny sparzamy, ocieramy ze skórki, wyciskamy sok.
Sok cytrynowy ze skórkami umieszczamy w dużym garnku.

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka.

Owoce rozgotowujemy w soku z cytryny, dodajemy cukier /ilość zależy od słodkości gruszek/ i starty imbir.

Gotujemy aż dżem uzyska odpowiednią gęstość.
Czekamy chwilę aż dżem przestygnie, używając blendera miksujemy go na gładką masę.

Ponownie zagotowujemy całość.
Przekładamy do wyparzonych słoików.
Zamykamy je i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem albo pasteryzujemy w kąpieli wodnej bądź w piekarniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation