Kuchnia

CookBook: Przetwory

MARYNOWANE GRZYBY

Składniki:

500 g świeżych, zdrowych grzybów
8 cebulek dymek
1 litr mocnego wywaru z warzyw
5 ząbków czosnku
4 duże listki szałwii
2 liście laurowe
2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
2 łyżki listków tymianku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki soli jodowanej
¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/8 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
600 ml oliwy z oliwek

Grzyby oczyścić i wypłukać. Dobrze osuszyć. Następnie podzielić na ćwiartki lub połówki. Cebulę pokroić w talarki. Zagotować wywar z warzyw. Grzyby i cebulę wrzucić do wywaru i gotować prawie do miękkości. Grzyby cebulę wyjąć z wywaru, osączyć na sitku i dobrze osuszyć. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Szałwię pokroić w paseczki. Połamać liście laurowe. Połączyć wszystko z przyprawami i ziołami i starannie wymieszać z oliwą. Część marynaty wlać do słoika lub plastikowego pojemnika. Grzyby układać warstwami, przekładając kawałkami cebuli. Całość zalać marynatą, tak aby całkowicie przykryła grzyby. Zamknąć szczelnie słoik (pojemnik) i wstawić do lodówki na 2 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation