Kuchnia

CookBook: Przetwory

ZAKWAS NA ŻUREK

Składniki (do wykorzystania do żurku dla 8 osób):

1/2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000, bywa też oznaczana jako żurkowa)
1/2 szklanki otrąb owsianych
1 l wody (przegotowana, ciepła)

Mąkę i otręby wsypujemy do szklanego naczynia.
Zalewamy wodą i dokładnie mieszamy.
Przykrywamy naczynie tak, żeby zakwas miał dostęp do powietrza (na słoiku wystarczy położyć nakrętkę, na misce – większy talerz itp.).
Odstawiamy do ukiszenia w ciepłe miejsce na ok. 3 dni.

Gotowy zakwas na żurek nabierze żółto-beżowego koloru, a mąka i otręby osiądą na dnie naczynia. Będzie wydzielać delikatny, przyjemny zapach.
Przed przyrządzeniem żurku osad z mąki i otrąb należy wymieszać z zakwasem.
Do gotowania żurku dla 4 osób wystarczy dodanie 1/2 l zakwasu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation