Kuchnia

Książka Kucharska

dietetyczne bezy!

Po kilku próbach, udało mi się opracować, naprawdę dobry przepis:
4 białka
4 łyżki stołowe słodziku
2 płaskie łyżeczki kakao (opcjonalnie)
1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
aromat waniliowy, kokosowy lub taki jaki lubicie.
Do ubitej na sztywno piany dodać słodzik, ubijać dalej.
Na końcu dodać skrobię, proszek do pieczenie, kakao, cynamon i aromat. krótko ale intensywnie wymieszać mikserem.
Podpiec około 20 minut w temperaturze 130 stopni- termoobieg.
Po tym czasie, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć dalej do pożądanej przez Was kruchości ( każdy ma jakieś własne preferencje). Bez kakao wychodzą równie dobre, a w/g mnie jeszcze lepsze. Zaskoczeniem jest to, że bezy rosną w trakcie pieczenia, ale tylko te bez kakao.
Przy tych proporcjach i składnikach bezy, praktycznie nie różnią się od tych z cukierni.
Smacznego :).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation