Kuchnia

EAT ME / DRINK ME

Blaubeere: Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorow

Skladniki:
1 - 1,5kg pomidorow
Kilka galazek tymianku (najlepiej swiezy ale mozna zastapic suszonym )
bazylia
2 cebule
glowka czosnku (oczywiscie jesli ktos nie lubi moze mniej)
bulion warzywny
sol,pieprz
oliwa
dodatki:
serek mascapone (można zastąpić śmietanką kremową 30% )

Wykonanie:
Pomidory myjemy i kroimy na cwiartki (nie trzeba obierac ze skorki)
Cebule rowniez kroimy w cwiartki:)
Na blache do pieczenia wykladamy pomidory i cebule
Na pomidorach rozrzucamy ząbki czosnku w łupinach, cebule w cwiartkach oraz gałązki tymianku
i bazylii (lub posypujemy suszonymi ziolami )- calosc solimy i polewamy oliwa.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 C i zapiekamy przez 25-30 minut az pomidorki zaczna sie przypiekac a ich skorka zacznie sie marszczyc:)))

a po okolo 30 minutach....
Wyjmujemy blache z piekarnika , chwilke czekamy az wszystki ostygnie.... w calym domu niesamowicie pachnie juz pieczonymi pomidorami :)))))))))

Do duzego garnka dodajemy kolejno - pomidory (oczywiscie odrzucamy skorke -z takich upieczonych pomidorow bardzo latwo sie jej pozbyc -praktycznie sama odchodzi od pomidora), dodajemy wycisniety czosnek z lupin oraz cebulke.
Wszystko bardzo dokladnie miksujemy na gladka, kremowa mase- nastepnie dolewamy bulion warzywn.
Calosc gotujemy kilka minut na malym ogniu:))))))))))))))))))
gotowe!!!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation