Kuchnia

EAT ME / DRINK ME

Majonez domowy - przepis Olgi Smile

Składniki na Majonez domowy

1 żółtko jajka
1 łyżka musztardy
500 ml oleju
1/2łyżeczki soli
2-3 łyżki octu
2 łyżeczki cukru pudru lub miodu
1/3 łyżeczki czarnego lub białego pieprzu mielonego


Przygotowanie dania Majonez domowy

Jajko myję, naświetlam lampą UV lub sparzam wrzątkiem. Oddzielam żółtko od białka i przekładam do miski. Dodaję musztardę i miksuję blenderem lub mikserem. Powoli dolewam cienkim strumieniem olej do czasu, aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty.
Na koniec ciągle mieszając dodaję ocet, sól i cukier puder.
Gotowy majonez przekładam do słoików i trzymam w lodówce (wytrzymuje jakieś 10 dni)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation