Kuchnia

EAT ME / DRINK ME

Obiad sklada sie z ziemniakow w panierce,z serkiem i sosem czosnkowym,oraz szaszlykow drobiowych w marynacie z czosnkiem.

Potrzebujemy:

na szaszlyki:

4 piersi z kurczaka-pokroic na male kawalki.

na marynate:
2 lyzki suszonej natki pietruszki-moze byc swieza
1 lyzeczka wegety
pol lyzeczki soli
lyzeczka cukru
2 lyzki sosu sojowego
1 lyzka octu
1 lyzeczka ostrej papryki

5 zabkow czosnku-przecisniete przez praske
3 lyzki maki kukurydzanej
2 lyzki oleju
Wszystkie skladniki wymieszac z kawalkami piersi z kurczaka,wstawic doodowki,na okolo 2 godziny.Po tym czasie nadziewamy na drewniane patyczki do szaszlykow,smazymy,po 2-3 minuty z kazdej strony.
sos serowo-czosnkowy:
pol kostki sera bialego-uzylam poltlustego
2 lyzki majonezu
2 lyzki jogurtu naturalnego
1 lyzka musztardy
8 zabkow czosnku-oczywiscie ilosc wg uznania :)


Zabki czosnku przecisnac przez praske,reszte skladnikow dobrze wymieszac na gladka mase,ja uzylam blendera


Ziemniaczki w panierce.

kilka ziemniakow-duzych
bulka tarta
jajko
olej do smazenia


Obieramy ziemniaki,najlepiej najwieksze jakie mamy,ilosc dowolna,wg uznania i apetytow.Ziemniaki przekrawamy w poprzek,gotujemy w osolonej wodzie.
Kiedy sie juz ugotuja,wykladamy je na talerz,po ostygnieciu,wycinamy male dolki,powstana wowczas male lodeczki.
Zimne ziemniaki maczamy w roztrzepanym jajku a nastepnie obtaczamy w bulce tartej.Smazymy w glebokim oleju,do momentu zarumienienia sie panierki.
Do ,,dolkow,, ziemnniaczanych nakladamy sos serowo-czosnkowy dekorujemy koperkiem.Ukladamy obok szaszlykow i przepyszna bomba kaloryczna gotowa!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation