Kuchnia

ciasta

Ciasto Jogurtowe - Dietetyczne Ciasto Owocowe | Deserek.TV

Czas przygotowania: 15 min.

Składniki: 1 porcja = dla 8 osób

mąka orkiszowa 300 g
błyskawiczne płatki owsiane 150 g
olej rzepakowy 150 ml
ksylitol – brzozowy cukier 150 g lub cukier z trzciny cukrowej
jogurt owocowy np. brzoskwiniowy z kawałkami owoców 500 ml
jajko 3 szt.
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mała puszka brzoskwiń 250 – 300 g


Ciasto Jogurtowe – wykonanie

Krok 1
Do miseczki z mąką dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy łyżeczką. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem przesiewamy przez sito.

Krok 2
Do miski z mąką dodajemy Ksylitol (cukier brzozowy lub cukier z trzciny), płatki owsiane i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy jogurt, roztrzepane jajka oraz olej i ponownie całość dokładnie mieszamy.

Krok 3
Boki tortownicy o średnicy ok. 24 cm smarujemy olejem, a dno wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i na wierzchu układamy osuszone kawałki brzoskwiń. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60-70 min. do lekkiego zarumienienia się. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest gotowe – ciasto w środku powinno być delikatnie wilgotne ale nie mokre.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation