Kuchnia

obiad,kolacja,śniadanie

Zielone conchiglioni - muszle nadziewane szpinakiem i ricottą

pół paczki makaronu conchiglioni (duże muszle)

oliwa z oliwek

450 g mrożonego szpinaku

3 ząbki czosnku

200 g sera ricotta

tarty ser

szklanka sosu pomidorowego

sos beszamelowy:

2 łyżki masła

3 łyżeczki mąki

3/4 szklanki mleka

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy. W międzyczasie na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Po ostudzeniu dodajemy ricottę i wszystko dokładnie mieszamy.

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i cały czas mieszając wlewamy zimne mleko. Podgrzewamy. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego, układamy na nim nadziane szpinakiem i ricotta muszle makaronowe. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.

Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180*C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation