Kuchnia

obiad,kolacja,śniadanie

Polędwiczki z pigwą
500g polędwiczki wieprzowej
2 pigwy
1 cebula
200ml wina białego wytrawnego
300 ml wody
50g miodu
50g cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 laski cynamonu
1 łyżeczka anyżu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, olej

Pigwy obrać, przekroić i pozbawić gniazd nasiennych. Przełożyć do garnka i zalać całkowicie wodą i winem z dodatkiem cukru, miodu, soku z cytryny oraz cynamonu i anyżu. Gotować 30 minut.

W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Polędwiczkę pokroić w 8 kawałków i rozpłaszczyć lekko dłonią. Mięso natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem.

Pigwę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać 4 łyzki zalewy w której wcześniej się gotowały i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut. Resztę zalewy zostawić na ogniu aby zredukować płyn.

Pod koniec pieczenia cebulę posiekać w piórka i zeszklić na patelni na 2 łyzkach oleju. Medaliony z polędwiczki dodać do cebuli i podsmażać około 5 minut. Razem z cebulą przełożyć do pieca na podpieczoną pigwę, dodać pozostały płyn z gotowania pigwy. Wyjąć po upływie 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation