Kuchnia

obiad,kolacja,śniadanie

Smalec ze śliwką
Składniki

35 dag słoniny
cebula czerwona
5śliwek węgierek
po gałązce tymianku i rozmarynu
sól
pieprz
Przygotowanie

Słoninę pozbawiamy skóry i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do rondla i wytapiamy, uważając by nie spalić skwarek. Dodajmy drobno posiekaną cebulę oraz pozbawione pestek, pokrojone w kosteczkę węgierki. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez 3–4 min, aż cebulka się zeszkli, a śliwki ładnie usmażą. Dodajemy listki tymianku i posiekane igiełki rozmarynu, smażymy jeszcze ok. 1 min. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i przelewamy do miseczki, pozostawiając do całkowitego ostygnięcia. Podajemy ze świeżym chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation