Kuchnia

obiad,kolacja,śniadanie

Zupa chlebowa
cebula średniej wielkości
4 selery naciowe
2 marchewki
150 g wędzonego chudego boczku (opcjonalnie)
2 łyżki masła (lub 3 łyżki oliwy z oliwek)
por (biała część)
4 gałązki oregano
garść bazylii
garść natki pietruszki
1 l bulionu warzywnego
4 kromki białego chleba
sól ,pieprz
grzanki
400 g pomidorówCebulę ,marchewki ,selera ,boczek kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy na pół ,a następnie w cienkie paski. W garnku rozgrzewamy masło ,dodajemy pokrojone w kostkę warzywa ,pora ,pokruszony chleb (bez skórek) i boczek. Smażymy 5 min ,dodajemy listki oregano ,doprawiamy solą i pieprzem ,dusimy 3 min.
Wszystko podlewamy bulionem ,zupę zagotowujemy ,zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 10 min. Przed końcem gotowania dodajemy sparzone ,obrane ze skórki ,pokrojone w paski (bez pestek) pomidory ,posiekaną natkę i bazylię.
Podajemy z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation