Kuchnia

obiad,kolacja,śniadanie

Pulpeciki z dorsza w sosie pomidorowym
SKŁADNIKI

4 PORCJE / 20 SZTUK
500 g filetu z dorsza
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanych ziół lub koperku, natki pietruszki
1 łyżka oliwy extra vergin
1 ząbek czosnku
350 ml(przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
kilka listków świeżej bazylii
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Dorsza rozmrozić jeśli był mrożony, sprawdzić czy nie ma ości. Pokroić w kostkę i włożyć do pojemnika melaksera lub rozdrabniacza. Doprawić solą, pieprzem, curry w proszku.
Dodać bułkę tartą, jajko, łyżkę masła oraz posiekane zioła. Zmiksować rozdrabniając składniki na małe kawałeczki. Dorsza można też zmielić w maszynce do mięsa.
Z otrzymanej masy uformować małe pulpeciki (ok. 20 sztuk). Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i włożyć pulpeciki. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
Wlać przecier pomidorowy pomiędzy pulpeciki, doprawić go suszonym oregano, solą i pieprzem. Dodać posiekaną bazylię i gotować bez mieszania przez ok. 7 minut pod przykryciem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation