Kuchnia

Ryby

Składniki:

1 1/2 kg surowych krewetek królewskich
2 łyżki oleju roślinnego
1 duża cebula (200 g) pokrojona na plasterki
pasta masala:

2/3 szklanki liści świeżej kolendry, ściśle zbitych
1/3 szklanki liści świeżej mięty, ściśle zbitych
2 łyżki wody
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
2 łyżki białego octu
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka mielonego kopru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka soli
Wykonanie:

pasta masala: Miksujemy w blenderze wszystkie składniki pasty aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krewetki obieramy z pancerzyków, ogonki zostawiamy. Rozgrzewamy olej w dużym rondlu, smażymy cebulę, stale mieszając, aż się zeszkli. Przekładamy pastę masala do rondla z cebulą. Podgrzewamy mieszając, aż zacznie wydzielać aromat. Dodajemy krewetki i podgrzewamy 5-10 minut aż zmiękną.

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation