Kuchnia

Ryby

SAŁATKA WARSTWOWA ZE ŚLEDZIEM
Składniki:

3 filety śledziowe z zalewy octowej
1 cebula
1 pęczek szczypiorku
2-3 ziemniaki (średniej wielkości)
3 buraczki czerwone (średniej wielkości)
4 jajka
1 słoiczek majonezu
Sok z 1/2 cytryny
Sól (do smaku)
Świeżo zmielony pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Ziemniaki i buraki umyłam i ugotowałam w łupinach (ale osobno). Jajka ugotowałam na twardo. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, szczypiorek pokroiłam drobniutko. Cebulę i szczypiorek wymieszałam razem.
Filety śledziowe pokroiłam w kosteczkę i wrzuciłam do miski, lekko „uklepałam”. Na śledzie wyłożyłam warstwę majonezu. Na majonez wsypałam pokrojoną cebulę wymieszaną ze szczypiorkiem, którą posoliłam i popieprzyłam. Później wyłożyłam starte (na tarce o dużych oczkach) ziemniaki, posoliłam i popieprzyłam, przykryłam warstwą majonezu. Następną warstwą były starte (na tarce o dużych oczkach) buraki wymieszane po starciu z sokiem z cytryny i posolone. Warstwę buraczków przykryłam warstwą majonezu. Na wierzch dałam starte (posolone i popieprzone) jajka, oraz posypałam natką pietruszki.
Ta sałatka jest bardzo smaczna ale musi swoje odstać żeby się „przegryzła”. Ja zawsze robię sałatkę wieczorem, wkładam na całą noc do lodówki, a rano można już ją jeść. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation