Kuchnia

Ryby

Curry z rybą - przepis - Kuchenny Blat.Delikatne i bardzo aromatyczne curry z polędwicą z dorsza, świeżymi liśćmi curry, mlekiem kokosowym i szpinakiem.
Składniki:

400 g polędwicy z dorsza, pociętej w sporą kostkę
250 g świeżego szpinaku
2 łyżki oliwy
3 cm kawałek imbiru, obrany
1 zielona papryczka chilli, pestki usunięte
400 ml mleka kokosowego
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
1 łyżka nasion gorczycy
25 świeżych liści curry
2 duże szalotki, pokrojone w drobną kostkę
1 łyżka kurkumy
1 łyżka słodkiej,mielonej papryki
2 ząbki czosnku, obrane
1/2 pęczka kolendry, chleb naan lub ryż basmati do podania
Przygotowanie:

W robocie kuchennym przygotowujemy pastę z zielonej papryki chilli, 1 łyżki oliwy, liści curry, imbiru, czosnku, kurkumy i papryki.
W dużej głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy nasiona gorczycy i podsmażamy przez chwilę, aż nasiona zaczną "strzelać".
Dodajemy szalotki i przygotowaną wcześniej pastę, smażymy przez 2 - 3 minuty, mieszając.
Wlewamy mleko kokosowe i pomidory, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień.
Dodajemy szpinak i gotujemy mieszając, aż liście staną się miękkie.
Dodajemy kawałki ryby i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 - 12 minut, aż ryba dokładnie się ugotuje.
Serwujemy posypane świeżą kolendrą z chlebem naan lub ryżem basmati.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation